Codul vestimentar obligatoriu la locul de muncă poate să difere în funcție de poziția pe care o ocupi sau domeniul de activitate al companiei. Fie că lucrezi într-o corporație, agenție, redacție sau chiar startup, felul în care te îmbraci spune foarte multă despre tine și doza de profesionalism care te caracterizează. Micile amănunte care țin de etichetă te pot salva sau îți pot da bătăi de cap, astfel că trebuie să ai mare grijă la ținută.

Ama Fashion te sfătuiește cum să te îmbraci în funcție de mediul în care lucrezi. Câteva reguli simple, de bază, se vor dovedi extrem de utile și te vor scoate des din impas!

Ce ținută trebuie să porți în Corporație

Regulile de etichetă nu sunt cele mai blânde atunci când lucrezi într-o corporație, acestea fiind de obicei respectate ca la carte de către toți angajații. Situația este similară dacă ești angajată la bancă sau la un complex hotelier, mai ales la Front Desk, unde reprezinți omul de legătură dintre clienți și companie. Sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le ți minte pentru a nu avea bătăi de cap când mergi la shopping. Cumpără haine clasice, în culori simple, cu tăieturi și cusături clasice, dar de efect, îmbracă haine pe măsura ta, cambrate, cu nicio jumătate de număr mai mare sau mai mic, aplică machiajul minimalist, în culori neutre și păstrează doar accesoriile necesare și nu-ți încărca inutil ținuta.
 
Articolele vestimentare esențiale în garderoba office a unei femei dintr-o multinațională sunt cămașa albă, simplă, din mătase sau bumbac, fusta creion sau rochia office din stofă, pantofii stiletto și sacoul simplu, întotdeauna cambrat.

Decența nu este o opțiune la niciun loc de muncă, dar cu atât mai mult într-o multinațională. Bluzele sau cămășile nu sunt niciodată transparente sau decoltate, lungimea rochiilor și a fustelor se oprește de obicei la nivelul genunchilor, iar materialele sunt calitative, din fibre naturale precum in, bumbac, lână sau mătase naturală.

Camasa office cu volane din voal

Ce outfit poți purta în Agenție

Fie că este de publicitate, PR sau de turism, codul vestimentar este mai permisiv în agenție. Spre exemplu, culorile puternice și imprimeurile mai sofisticate nu vor excluse dintr-o ținută atunci când lucrezi într-o agenție. Cu puțină atenție oferită asortării acestora, vei putea face combinațiile potrivite care să nu fie deloc plictisitoare sau nepotrivite mediului de lucru.

Articolele vestimentare esențiale în job-ul de agenție nu sunt pretențioase, garderoba ta poate conține atât o pereche de pantaloni clasici, cât și o pereche de jeans decenți, fără tăieturi în exces, o cămașă basic, în culoarea ta preferată, un cardigan lung, lejer sau o vestă drept înlocuitor pentru sacoul office și o pereche de pantofi cu talpă joasă, fie ei oxford, mocasini sau chiar pantofi sport.

Cardigan lung orange din tricot

Cum te poți îmbrăca în Redacție

Job-ul în redacție este de multe ori imprevizibil. Poți primi o mulțime de cereri spontane, cum ar fi să pleci pe teren pentru o știre sau informație importantă. Astfel, ești în contact cu o mulțime de oameni zi de zi, iar ținuta ta trebuie să fie adecvată. În continuare, te sfătuim cum trebuie să te îmbraci în funcție de tipul redacției în care lucrezi.

Ce ținută e potrivită în redacția unei reviste de modă

Lumea glossy a modei merge după propriile reguli interne, astfel că ținuta ta va trebui să reflecte principiile revistei la care lucrezi. Astfel, strictețea etichetei glossy va fi similară cu cea de corporație, însă mult mai sofistică și întotdeauna în pas cu tendințele. Vei putea profita de extravaganțele modei, bucurându-te astfel de un pattern sau o culoare puternică.

Bluza lunga din tricot fara maneci CI139 negru
Ținuta potrivită în redacția de știri

Situațiile imprevizibile în care trebuie să pleci pe teren sunt dese într-o redacție de știri. Trebuie să fii pregătită pentru tot felul de întâlniri de business, cu persoane din diverse domenii.

Astfel, va fi util să te îmbraci comod, dar nu negrijent, ținând cont totuși de faptul că s-ar putea să te afli și în situații mai stricte în ceea ce privește eticheta. Asigură-te că ai întotdeauna la îndemână o pereche de pantaloni din stofă și o bluză din lână mulată sau cămașa ta preferată, accesorizată cu un blazer lung sau un cardigan pe care îl poți lua rapid pe umăr.

Cardigan negru din vascoza cu imprimeu

Cum să te îmbraci la StartUp

Dacă lucrezi într-un startup, domeniul acestuia va hotărî, în mare parte, ținuta pe care o vei îmbrăca. Însă, în general, mediul este la fel de relaxat ca cel de agenție, oamenii fiind mult mai puțin preocupați de ținută.

Articolele vestimentare esențiale în garderoba ta, în acest caz, sunt cele clasice, în culori ușor de asortat, bluze uni în cea mai mare parte a timpului și pantaloni simpli. O cămașă din bumbac clasică, simplă, cu un pulover deasupra, blazer sau cardigan tricotat, o pereche de blugi drepți sau pantaloni clasici și vesta lungă, folosită drept accesoriu-statement, se vor dovedi salvatoare în cursa contra-timp din fața oglinzii.

Vesta bej petrecuta din tercot de bumbac

Codul vestimentar la locul de muncă nu trebuie să fie plictisitor. Pentru o apariție de excepție, poți încerca diverse coafuri la modă sau accesorii menite să te scoată din anonimat. Cu siguranță nu vei trece neobservată!

Ține minte că simplitatea completată de bun simț este regula de bază. Dacă urmezi sfaturile noastre, vei face alegerile corecte și te vei bucura din plin de ținuta ta. Pregătește-te pentru complimente!

Dacă îți dorești să afli mai multe despre ținuta bussines și ai nevoie de extra sfaturi de vestimentație și stil, vizitează blog-ul Ama Fashion pentru mai multe detalii.

 

 



eopticon.ro

Recomandari din Ghid de Shopping