La Sovata nu data din calendar anunta venirea verii, ci deschiderea Lacului Ursu. 

Din 25 iunie e vreme de plaja si de bai in apa sarata si tamaduitoare. Sfarsitul lunii iunie este momentul cand lacul este cel mai cald. Sa inoti aici este deopotriva o placere si o binecuvantare pentru sanatate.

Lacul Ursu se intinde pe o fundaţie de sare. Acesta s-a format intre anii 1875 si 1880. Pe fundul lacului concentratia sarii atinge 300g/l, valoare comparativa cu cea a Marii Moarte, care descreste treptat spre suprafata. Apa sarata este acoperita de un strat de 10-15 cm de apa dulce provenita din precipitatii. Acest strat actioneaza ca o bariera termica, concentrand razele solare asemenea unei lentile pana la o adancime de 2 metri. Acest fenomen se numeste heliotermie.

Apa sarata din Lacul Ursu contine 150 g/l de sare, cationi (Ca, Mg, K, Fe), anioni (brom, iod, SO4, HCO3) si componenţi organici – auxini, asemanatori estrogenului si progesteronului. Acestia din urma sunt secretati de crustaceul de apa sarata Artemia salina. Totodata, apa si namolul au efect antialergic, bacteriostatic si bactericid, emolient, antiinflamatoriu (anelgezic, creste mobilitatea articulaţiilor, relaxează muşchii).

Atat sarea cat si auxinul sunt absorbite in decursul tratamentului prin piele si prin mucoasa si se integreaza in organism. Asa se explica efectul benefic prelungit al tratamentelor in cazul diverselor afectiuni cronice: locomotorii, ginecologice, respiratorii, neurologice si dermatologice.

Pretul unui bilet de intrare este de 25 de lei pentru adulti si 20 pentru copii si pensionari. De asemenea, pot fi achizitionate bilete cu intrari multiple. Pentru oaspetii hotelurilor Danubius Health Spa Resort intrarea este gratuita.



starshiners.ro

Recomandari din Ghid de Shopping