Saptamana Europeana a Sportului (SES) a inceput in 2015 si va continua si anul acesta, cu editia a 2-a, programata intre 10 si 17 septembrie, plecand de la o constatare dramatica: 59 la suta dintre europeni nu practica deloc activitatea fizica si sportul.


De asemenea, sedentarismul este asociat cu peste 5 milioane de decese in lume in fiecare an. Tarile bogate (intre care si cele ale UE) suporta in cel mai inalt grad partea esentiala a pierderilor financiare ale inactivitatii (80 la suta din costurile de sanatate si 60,4 la suta din costurile indirecte).
   
Pentru tarile cu venituri mici si mijlocii, costul se exprima in principal prin boli si morti premature.
   
Potrivit unui studiu publicat de revista The Lancet, oamenii pot anula riscul din ce in ce mai ridicat al deceselor legate de pozitia asezat 8 ore pe zi facand o ora de exercitii fizice cotidiene. Mersul rapid, cu 5,6 km/h, sau practicarea ciclismului de placere la 16 km/h sunt cele mai bune exemple.
   
Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cel putin 150 de minute de activitate fizica pe saptamana.
   
O ora de activitate fizica pe zi este ideala, dar, daca nu se poate, macar cateva exercitii simple pot ajuta la reducerea riscului. Acestea ar fi alergatul de dimineata, mersul la serviciu cu bicicleta sau o plimbare la pranz.
   
Dupa succesul remarcabil de la prima editie, desfasurata anul trecut, cand au participat in cele peste 7.000 de activitati organizate in toate tarile Uniunii Europene si alte 5 tari de pe continent mai bine de 5 milioane de persoane, Comisia Europeana, prin Directia de Sport, continua sa dezvolte Saptamana Europeana a Sportului, editia a II-a, din 2016, urmand sa se se desfasoare in perioada 10-17 septembrie.
   
De data aceasta, programarea amplei actiuni la nivel continental, aflata sub semnul practicarii activitatilor fizice–sportive in comunitati a tinut seama si de unele propuneri venite din partea coordonatorilor nationali, una dintre aceste idei fiind lansata de Federatia Romana Sportul pentru Toti, care, sprijinta si de alte tari, a cerut apropierea datei de desfasurare a SES de inceperea anului scolar in mai multe tari europene, in locul sintagmei initiale "prima saptamana a lunii septembrie".
   
In acest fel, scopul principal al Saptamanii Europene a Sportului, atragerea spre practicarea activitatilor fizice – sportive a cat mai multor europeni, este, pe de o parte, mai usor de atins, iar pe de alta parte, tine seama si de o realitate destul de raspandita in societatea moderna - "concurenta" altor preocupari de timp liber in randul copiilor si tinerilor in detrimentul activitatilor sportive.
   
Narcisa Lecusanu si Mihai Androhovici sunt ambasadorii Romaniei pentru Saptamana Europeana a Sportului. Aceasta se va desfasura sub egida Comisiei europene, cu finantarea programului Erasmus+ si, in tara noastra, in coordonarea Federatiei Romane Sportul pentru Toti si cu sprijinul substantial al Ministerului Tineretului si Sportului.
   
In Romania si-au anuntat interesul de a participa 27 de judete, inclusiv Municipiul Bucuresti, in care se vor organiza competitii la nivel comunitar la tenis, tir cu arcul, Mountain Bike, fitness-aerobic, volei, handbal, atletism, drumetie, ciclism, cros, inot, fotbal si sah, dar si la alte activitati fizico - sportive la initiativa locala, ideea principala a SES fiind chiar descentralizarea, implicarea comunitatii.
   
Federatia Romana Sportul pentru Toti conteaza pe prezenta a peste 20.000 de participanti, pentru sprijinirea acestora anuntandu-si disponibilitatea peste 1.000 de voluntari, toti cei prezenti la actiuni, competitii, intreceri si alte forme de activitate fizica specifice raspunzand astfel temei generale a campaniei, aceeasi ca anul trecut, #BeActive.
   
La nivel european, anul trecut au existat peste 7.000 de activitati, cu peste 5 milioane de participanti, Raportul Conferintei cu parteneri europeni si coordonatori nationali, din 26 mai 2016, apreciind drept un succes aceasta prima experienta de o asemenea amploare.

Toate detaliile se gasesc pe site-ul Federației Romane Sportul pentru Toți:  http://sportulpentrutoti.ro/beactive%e2%80%ac-the-european-week-of-sport-editia-a-ii-a-10-17-septembrie-2016/



elefant.ro

Recomandari din Ghid de Shopping