In seara zilei de 1 martie, in cadrul concertului extraordinar ”ZAMFIR+100”, pe scena Salii Palatului a fost sustinut in premiera un moment inedit, la granita dintre muzica, arta vestimentara, dans si film, in acordurile divine ale naiului Maestrului Gheorghe Zamfir.

 
Momentul pus in scena de Lector Universitar Dr. Liliana Turoiu a pornit de la „Dansul padurii”, o compoziţie proprie semnata Gheorghe Zamfir si a venit ca o continuare fireasca a colaborarii speciale dintre cei doi artisti, inceputa in 2016, cand Liliana Turoiu a creat special pentru Maestru prima piesa din linia de camasi barbatesti  “Zestrea”.

Lucrarile de arta vestimentara ce au intrat in scena si filmul prezentat, special create pentru acest concert, au integrat vizual sursele de inspiratie si simbolurile ce au stat la baza compozitiei muzicale "Dansul Padurii". Talentul tinerelor balerine ale Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucuresti, invesmantate in piesele colectiei "Zestrea", a impresionat cei aproape 4.000 de spectatori prezenti la Sala Palatului.

"Intalnirea cu o personalitate complexa precum Maestrul Gheorghe Zamfir, naist, dirijor şi compozitor, singurul artist roman ce deţine peste 120 de Discuri de Platina şi de Aur, precum si alte numeroase distinctii de recunoastere a performanţei sale artistice reprezinta pentru mine o onoare profesionala si o mare bucurie personala. Am creat colecţia şi albumul Zestrea ascultand muzica lui Gheorghe Zamfir, am expus in muzee din multe ţari acest proiect pe muzica Maestrului şi am avut ocazia sa descopar, in urma cu puţin timp, universul artistului şi casa sa, in care am paşit cu mare emoţie. Cred ca muzica lui Gheorghe Zamfir este in acest moment cea mai frumoasa muzica din lume si am fost foarte fericita sa vad bucuria si placerea deosebita cu care a purtat in concerte aceste camaşi Zestrea, pe care i le-am dedicat." - marturiseşte Lector Universitar Dr. Liliana Ţuroiu.

Concertul ”ZAMFIR+100”, un eveniment cultural-artistic organizat de Asociatia Culturala Spectaculis, a reunit pe aceeasi scena muzicieni desavarsiti: Orchestra Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, sub bagheta domnului Colonel Aurel Gheorghita, Inspector pentru arma Muzicii Militare, ca si invitatii speciali ai serii, corul Cantoris, condus de maestru de cor Daniel Jinga, renumitul organist Christian Micsunescu si mezzosoprana Maria Jing. Maestrul Gheorghe Zamfir a oferit publicului un program muzical complex, alcatuit din arii celebre de opera, compozitii inspirate din folclorul romanesc, melodii celebre internationale si s-a oprit si la rugaciunea in nai sau alte doine ori la trilurile neintrecutei Ciocarlii.

”De talent şi mai ales de HAR nu mi-am dat seama decat foarte tarziu, cand am descoperit “Rugaciunea in Nai” prin Doina şi prin cantecul neaoş, profund romanesc in care am descoperit valenţe Divine. Atunci in perioada anilor 1978-1980 am vazut adevarata Lumina, lacrima ce izvora din radacina de peste 7.000 de ani a neamului nostru cu care am construit templul sacru al Romaniei in lume, preţuind fiecare melodie, descoperind in ea surse nebanuite de energie şi putere cereasca, pe care le-am valorificat la maximum ca pe adevarate bijuterii.”- povestea Gheorghe Zamfir intr-un interviu recent.

DESPRE PROIECTUL “ZESTREA” BY LILIANA TUROIU
“Printre ţesaturi, vechi broderii ţaraneşti şi amintirea altor costume populare, purtate de personaje ilustre, Liliana Ţuroiu este plastician şi creator de moda deopotriva. O atare „dubla competenţa” confera complexitate demersului sau de designer şi, in planul semnificaţiei, relief şi adancime creaţiilor sale.” – spune Cristian R. Velescu, Profesor si critic de arta, Presedintele Senatului Universitatii Nationale de Arte Bucuresti.

Liliana Turoiu este Lector Universitar Dr. in cadrul Universitaţii Naţionale de Arte din Bucureşti, designer vestimentar, artist plastic şi femeie de afaceri, membru al Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din Romania si preşedinte şi membru fondator al Fundaţiei Altum Studio Design, nominalizata pentru martie 2017 la titlul “Femeia Anului” la categoria Arta si Cultura.

In cei 20 de ani de cariera, artista a semnat colecţii de moda, prezentari, dar şi expoziţii de arta, fotografie şi costum organizate atat in ţara, cat şi in strainatate, in Italia – Veneţia şi Milano, Franţa - Paris şi Lille, Germania – Düsseldorf, Stuttgart şi Köln, SUA - New York, Portugalia – Lisabona, Grecia – Atena, Kazahstan - Alma-Ata, Bulgaria – Sofia, Ungaria – Budapesta, de-a lungul timpului creatiile marca Liliana Turoiu fiind purtate la evenimente de prestigiu de la Palatul Versailles, Casa Alba, Teatro alla Scala din Milano, Bruxelles si Cannes.

“Liliana Ţuroiu şi-a cautat modele in portul romanesc ce pastreaza amintirea doamnelor şi domniţelor de alta data. Ea a cuprins in ţinute moderne, lejere si confortabile , detalii-cheie.”, spune Adina Nanu, Profesor de istoria costumului.

“Zestrea” s-a transformat dintr-un proiect personal intr-un curent cultural amplu, in care arta şi rigoarea execuţiei se impletesc cu respectul faţa de valoarea costumului tradiţional; un proiect care, prin fiecare expozitie, continua sa promoveze peste tot in lume valorile autentice romanesti si frumusetea sufletului romanesc.neer.ro

MuJeR.ro iti recomanda aceste magazine online:

Answear Astratex Atmosphere BabyDollFashion Chic-Diva dEpurtat DalaFashion DyFashion Farmec Fashion-24 Fashion Days Foggi HaineDelight Iarena Modlet Neer StarShinerS Vivre WildFashion Zapatos Zonia

Recomandari din Ghid de Shopping